måndag 21 november 2016

Idol - Fokusera på rätt del av avtalet

Lite funderingar kring Idol och avtalet. Visst kan man tycka att ersättningen är otroligt låg på ca 1200:- per vecka. Men de får ju en hel del också, mat, husrum, sångcoachning m.m. Det egentliga problemet är väl mera att produktionsbolaget vägrar se dem som anställda samtidigt som man i det närmaste planlägger deras dagar 24/7 och tvingar på dem samarbetspartners för flera år framåt i tiden. Och förstås att de tar alla rättigheter till ALLT de deltagande producerar under tiden de är med i Idol. Så behandlar inte ens de flesta sina anställda.


§6. Produktionen har rätt att använda mitt namn och personliga data såsom avbild, röst, självbiografiskt material liksom inspelade händelser som inträffar under Produktionstiden. Jag är även införstådd med att Produktionen innehar upphovsrätten till allt producerat material och, utan begränsning vare sig i tid, till sätt eller till geografiskt område, kan sända, visa, distribuera, ställa ut eller använda allt material som produceras under Produktionstiden.
Sådant material som jag själv eller tillsammans med andra medverkade under produktionstiden skapar, dvs. text, musik, bilder eller annat, är Produktionens egendomsåväl vad avser det fysiska resultatet som därtill hörande immateriella rättigheter, t.ex genom överlåtelse, ändring eller bearbetning, på sätt som Produktionen önskar.
Så även allt det som deltagande lägger ut på sina snappchattar, facebooks, twitter, instagram m.m. ägs alltså av bolaget. Så ni som kopierar bilder från era idoler och lägger ut dem på era egna sociala medier tänk på att Fremantle eller vad de nu heter kan få för sig att stämma er J

Man skulle kunna se detta som ett lärlingsprojekt eller praktikantskap. De som ställer upp gör detta frivilligt naturligtvis, men vissa regler måste ändå följas. Nu säger sig produktionsbolaget inte ha anställt Idolerna och det är antagligen för att komma undan att följa arbetstidsavtalet då det kraftigt begränsar hur mycket, särskilt de under 18, egentligen får arbeta på en vecka.

Så det jag tycker facket skall fokusera på är inte pengarna även om det kanske skulle vara skäligt med någon form av praktikantlön. Kanske någonstans runt 15k – 20k per månad (lite beroende på ålder) och om man räknar om det till månadslön. Men som sagt jag tror inte de som ställer upp väntar sig att bli rika under tävlingen däremot förtjänar alla att jobba med schysta villkor som LO brukar säga. http://www.lo.se/start/schysta_villkor_nytt_marke_for_arbetsplatser_med_kollektivavtal



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar