måndag 5 september 2016

Lärarstatus - bra eller anus?

Skolsatsningar som känns sådär.

Att byta namn på höstlov till läslov kanske är kankse en bra ide, men det viktiga är att locka barn och andra att faktiskt läsa och då kanske inte ett nytt namn på ett lov är det viktiga. Kanske hjälper, kanske inte. Vi får se vad framtiden utvisar. Men jag applåderar konceptet att få fler att läsa mer.

Fler platser till de som vill läsa till lärare däremot känns som ett slag i luften, eller kanske spark mot njuren, har inte riktigt bestämt mig där. 



Trodde problemet var att det var för få som söker de platser som finns. Och att många av de som söker inte går färdigt eller går till andra branscher.

Som jag ser det handlar det om status. En kollega till mig sade att hen tyckte man skulle göra tvärt om, det vill säga minska antalet platser så att det blir svårare att komma in. Jag håller inte riktigt med om det heller men förstår vad han menar. Om läraryrket skulle få tillbaka den status det hade för många år sedan, då det låg på ungefär samma nivå som läkare så skulle vi snart inte ha problemet som vi har idag. Men lärarfacken och framför allt samhället har vaknat för sent! Det blå skåpet är fullt och vi måste hjälpa till och tömma!

Lärares status måste höjas. Högre lön! Rimlig arbetsbelastning! Tillräckliga befogenheter! Och tilltro till att lärare faktisk behärskar sin profession måste till.

Lärarbehörighet och legitimation är bra tänkt men känns fläckvis lite väl framstressat. Människor får vänta länge på besked och en del verkar bli överraskade över de behörigheter de verkligen får. Förklaringar finns säkert men det verkar konstigt.

Sen har vi ju faktisk personer som har valt bort andra branscher för att jobba som lärare. Dessa gör det för att de vill, inte för att de får högre lön utan för att de älskar yrket. Det som behövs här är att underlätta för dessa at läsa in behörighet så att de slipper söka om sina egna tjänster en till två gånger om året. Många av dem är dessutom väldigt duktiga på både ämnena de undervisar i samt som pedagoger. Underlätta för dessa att bli behöriga!


Och ni lärare som har behörigheter och licenser, ta er chans! Byt jobb och höj er lön! Det kommer vi alla att tjäna på i längden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar