måndag 23 november 2015

Att välja gymnasium - dags att vara ego

Om det är så att du går i nian på grundskolan så kommer du snart att börja bombarderas med reklam och information (kanske redan har börjat förresten) om olika skolor och alla deras program och varianter. Det varierar så klart på vart du bor hur stort utbud du har men det kan fortfarande kännas ganska överväldigande. Om du vet exakt vad du vill plugga på gymnasiet och varför så är det inte så svårt, då är det bara att följa planen.

För de som inte har en aning eller fortfarande funderar så tänkte jag komma med lite tips. Om du inte vet vad du vill bli när du blir stor, så välj något som verkar roligt. Är det roligt så kommer du att få bättre betyg än om du väljer något trist. Sen kan man alltid läsa mer eller annat efter gymnasiet om man vill det.

Om du har flera skolor att välja på så föreslår jag att du besöker de du är intresserade av under vanlig skoldag. Kolla av stämningen liksom. Verkar lärare och elever trivas, är skolan hyffsat ”hel och ren” är det mycket klotter och vandalism kan det tyda på en skola med mycket missnöje och kanske dålig ekonomi eftersom saker inte är åtgärdade. På öppna hus har alla skolor lite extra städat och bara sina bästa och mest motiverade elever (och lärare) på plats.

Om de flesta skolor kan man hitta åsikter på nätet också, så googla kan vara en bra ide. Kom ihåg att vara lite kritisk när du läser kommentarerna bara. Alla är inte seriösa på nätet, särskilt inte på flashback :-) 

Prata med äldre syskon eller kompisar och hör vad de tycker om olika skolor och program, försök läsa på om dina valmöjligheter. Känner man att man har valt fel senare så är inte det hela värden det går att byta, kan vara lite strul men det går. Kom ihåg att det är du som väljer så din vilja bör väga tyngst i beslutet. Det är också bra att prata med vuxna, föräldrar, lärare och SYV till exempel. Välja någon du känner förtroende för så blir det nog bra råd.

En sak till, gymnasiet är en frivillig skolform (du måste alltså inte gå gymansiet, men det är en bra ide) och alla skolor och program vill ha just dig. Men när du väl har börjat så kommer krav på prestation och närvaro.


Lycka till med just din framtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar